Dor de Ducă

De unde vine sintagma “dor de ducă”?

Cuvântul Dor implică existența a ceva ce am cunoscut, unde ne-a fost (mai mult sau mai puțin) bine și un ceva pe care l-am vrea înapoi. Un ceva pe care îl dorim reprodus.
Ciudat este că « dor de ducă » implică ideea de a pleca ‘’unde vezi cu ochii’’, chiar și undeva unde nu ai mai fost niciodată, numai de dragul de a pleca. Nu destinația este scopul, ci scăpatul din situația prezentă.
Atunci, de unde aceste contradicții în numai 3 cuvinte, și alea scurte ?
·         De curand i-am citit Flaviei povestea « Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte » și am priceput ceva nou.
Fiecare dintre noi, copil fiind, a primit o imagine idilică asupra vieții. Oamenii mari păreau importanți, la serviciu, mereu cu treburi care nu sufereau așteptare, aveau o conduită « de oameni mari », aveau preocupări « de oameni mari » și vorbeau lucruri « de oameni mari ».
Acești oameni mari și importanti ne spuneau uneori (sau adesea, pentru norocoși), povești. Povești cu zâne, cu vrăjitoare, cu eroi, cu anti-eroi, cu tineri neînfricați și cu balauri care – invariabil- primeau dupa faptă și răsplată, ori fericirea supremă, ori dimpotrivă – damnare, moarte, burți cusute sau mai știu eu ce lucru cumplit.
Cert este că lumea pe care oamenii mari, în credibilitatea lor de adulți, au prezentat-o copiilor dintotdeauna a fost una justă, în care bunătatea, curajul, dreptatea, perseverența, cinstea, erau calități prețuite și răsplătite de societate și de soartă.
La polul opus, minciuna, frica, lașitatea, lenea, răutatea, ura, invidia, erau pedespsite amarnic iar « posesorul » lor -pe veci uitat, coborât din drepturi, privit ca ultima ființă de pe pământ.
Copilul așadar păstrează în adâncul ființei lui certitudinea că există o asemenea lume dreaptă, unde dacă va fi bun și cinstit, darnic și drept, va fi prețuit, răsplătit și în siguranță. Apoi, treptat, crește. La școală, i se dă de înțeles că nu e destul să fii bun și drept, ci și înalt, slab și bine îmbrăcat (a se citi brenduit). Apoi, că lumea celor mari nu e nicidecum atât de importantă cum o credea, ci banală, plină de nervi și stres, serviciu, deadline-uri și șefi urâciosi cărora nimeni nu le coase burta ; la știri se aud mii de cazuri despre balauri prinși dar ne-pedepsiți, cu capetele încă pe umeri (doar la propriu, bineînțeles), cu vrăjitoare urâcioase și arțăgoase al căror nas se ivește uneori de după vreun ghișeu, cu Banul ca valoare supremă și nu Bunul…
iar exemplele pot curge, dupa experiența fiecăruia.
Păstrăm toți in noi acea idee utopică, idilică a unei lumi frumoase unde vom fi prețuiți la justa noastră valoare, unde îl vom respecta pe celălalt la justa lui valoare, și unde împreună vom lucra cot la cot pentru a menține lucrurile frumoase.
Apoi ne trezim, dimineața, privim pe geam, ne dăm seama că ne-am trezit din vis, și că o nouă zi de un banal absolut începe, într-o lume unde trebuie să cauti frumosul cu tot dinadinsul. Atunci te apucă Dorul de Ducă.
Amintirea tărâmului promis.


8 Mai 2011  - Vrem sa plecăm.
Pentru aceasta, pe lângă vise, avem nevoie și de un plan...  Pasul unu a fost făcut, atunci când am ales țara. (nu spun care, din superstiție)
E deja ceva, având în vedere că până acum era să învăț vreo 4 limbi (total) străine, știam pe de rost care sunt veniturile în diverse orașe ale lumii, am făcut mii de comparații și am privit sute de apartamente de închiriat virtual.
Așa că pentru mine, sincer, pasul 1 a fost cel mai greu.
Am ales deci, țara. Am decis și când să fie (maxim-maximorum) plecarea. Păi să fie la anul, pe vremea asta. Adică atunci când se încheie indemnizația, când aș începe din nou serviciul (ah, ce gând!), și nu în ultimul rând, când o fi mai cald și mai frumos de mutat. Primăvara, un nou început pentru toți.
Mai târziu nu ar fi bine, să nu fie un șoc prea mare pentru Flavia, care deja e măricica, are *prieteni*, are notiunea de despărțit - plecat- revenit- dor. Și mie, și nouă o să ne fie dor. Dar dorul de ducă e mai mare...
Abia aștept! O nouă aventură în doi începe. Și ce recompensă ne așteaptă la finalul ei!!!

.................................................................................................................................................................

18.07.11 - trimitere dosar Viena
10.02.12 - incasare cec
16.02.12 - ouverture du dossier
27.02.12 - 12059MB numero de dossie pour le NB